31 January 2006

Nieuw-Zeeland; feiten en wetenswaardigheden

Op zo’n 20.000 kilometer afstand van Nederland, ten zuidoosten van de enorme landmassa van Australië liggen de eilanden van Nieuw-Zeeland. Voor het gemak zeggen we meestal dat Nieuw-Zeeland uit twee eilanden bestaat, maar in werkelijkheid zijn het er veel meer. De twee grootste eilanden zijn het Noorder-eiland en het Zuider-eiland. Ten zuiden van het zuider-eiland ligt een veel kleiner en zeer dunbevolkt eiland: Stewart Island. Voor de uitgestrekte kustlijn van het hele land liggen nog meer kleine eilandjes, vrijwel allemaal onbewoond. Verder heeft Nieuw-Zeeland nog een aantal eilandengroepen in bezit die verder weg in de Stille Oceaan liggen, zoals de Cook Eilanden.
Het is een langgerekt eilandenrijk: van het noordelijkste puntje tot het zuidelijkste puntje meet het ongeveer 1500 kilometer. De twee hoofdeilanden zijn echter erg smal zodat je de totale oppervlakte van Nieuw-Zeeland kunt vergelijken met Groot-Brittannië of Japan. Als je je dan bedenkt dat dit land ruim acht keer zo groot is als Nederland en slechts 4 miljoen inwoners heeft, begrijp je meteen waarom er nog zoveel rust en ruimte is. Het is naar Europese begrippen dus erg dunbevolkt.
Wat niet zo rustig is in Nieuw-Zeeland is de aardkorst. Het land maakt deel uit van de beruchte Pacific Ring of Fire. Het ligt op dat deel van de aardkorst waar veel vulkaanuitbarstingen plaatsvinden en dus ook veel aardbevingen. Nieuw-Zeeland zelf is dus ook voor een groot deel van vulkanische oorsprong en er liggen nog verscheidene werkzame vulkanen in het land. De meest actieve is waarschijnlijk wel Mount Ruapehu, gelegen in Tongariro Nationaal Park op het Noorder-Eiland. Deze vulkaan barstte voor het laatst uit in 1995/1996 en bedierf voor vele maanden alle ski-activiteiten in deze regio. Overal in het land kom je de vulkanische verschijnselen tegen, vooral op het Noorder-Eiland waar de werkzame vulkanen liggen, maar ook de geothermische parken van Rotorua met zijn pruttelpoelen en warmwaterbronnen. Het grote meer Lake Taupo is ontstaan na een enorme vulkaanuitbarsting, een van de zwaarste uit de geschiedenis van de aarde, maar zo lang geleden dat iedereen het is vergeten.
Aardbevingen zijn in dit onrustige land letterlijk aan de orde van de dag, maar de meeste zijn zo licht dat mensen ze niet eens kunnen voelen. Toch komen er ook zwaardere schokken voor en je moet er dus voor op je hoede zijn.

Zoals gezegd telt Nieuw-Zeeland zo’n 4 miljoen inwoners. Ruim 1 miljoen van hen woont in Auckland, de grootste stad van het land, of in de directe omgeving ervan. Auckland ligt op het Noorder-Eiland op een smalle strook land, ingeklemd tussen mooie baaien. De stad zelf doet een beetje Amerikaans aan met zijn rechte stratenplan en brede boulevards. Het centrum ziet eruit zoals je dat van een miljoenenstad mag verwachten, met torenflats en glazen gebouwen en chique kantoor- en winkelpanden. De buitenwijken zijn echter heel anders. Vrijwel allemaal vrijstaande huizen met flinke tuinen en lekker rustig. De hoofdstad en politiek centrum van het land is Wellington. Deze stad ligt ook op het Noorder-Eiland, maar letterlijk op het randje ervan: Op het zuidelijkste puntje. Vanaf de haven van Wellington varen de veerboten naar het Zuidereiland.
Wellington is een fraai gelegen stad en erg heuvelachtig. De inwoners noemen haar ook vaak Windy Welly, want het waait er vaak en stevig! Na Wellington begint dan ook de nauwe zeestraat tussen de twee eilanden en dit is een van de onrustigste en verraderlijkste zeestraten op aarde.
Op het dunner bevolkte Zuidereiland liggen ook nog twee steden van betekenis; het zeer Brits aandoende Christchurch, wat vaak wordt beschouwd als de mooiste stad van het land en het kleinere, maar sfeervolle Dunedin. Deze laatste stad is voornamelijk een studentenstad, dank zij de grote Technische Universiteit die hier staat.

Als je al denkt dat Nederland een multi-cultureel land is, dan moet je eens naar Nieuw-Zeeland komen. Deze bevolking is echt opgebouwd uit alle nationaliteiten die je je maar kunt bedenken. Op de eerste plaats leven er natuurlijk de Maori’s. De eerste Maori-mensen die zich vestigden in Nieuw-Zeeland waren afkomstig van de Polynesische eilanden. Archeologen zijn het niet eens over de precieze datum van deze gebeurtenis, maar men neemt aan dat het rond 1200 na Chr. heeft plaatsgevonden. Daaruit kun je dus concluderen dat dit land nog maar heel kort bevolkt is. Pas eeuwen later kwamen de eerste kolonisten van Europese oorsprong, maar zij maken heden ten dage wel een groter aandeel van de Nieuw-Zeeland uit. Die kolonisten kwamen in eerste instantie uit het Britse Rijk, maar later uit vele andere Europese landen, zoals Nederland, Duitsland en Italië. Ook veel Aziaten en Zuid-Afrikanen vonden hun weg naar Nieuw-Zeeland en iedereen bracht een deel van zijn oorspronkelijke gebruiken en tradities mee. Dat maakt Nieuw-Zeeland tot een moderne, kleurrijke en zeer afwisselende natie, waarin herkomst niet belangrijk wordt gevonden. Het is echt een land van emigranten.
Dit neemt echter helaas niet weg dat er problemen zijn tussen de diverse bevolkingsgroepen. Vooral de Maori’s voelen zich vaak bedreigd en achtergesteld door de Pakeha’s, de blanke kolonisten. Zij vrezen voor hun tradities en cultuur en voor hun land. Het komt gelukkig vrijwel nooit tot gewelddadigheden, maar het is en blijft een sluimerend probleem in de jonge Nieuw-Zeelandse natie.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home