18 March 2006

Christchurch en Banks Peninsula

Wat is er zo bijzonder aan Christchurch dat wij van alle Nieuw-Zeelandse steden nu per se hier willen wonen? Het beste antwoord op deze vraag is natuurlijk: Come and see it, maar dat zal voor velen niet weggelegd zijn, dus ik zal proberen het uit te leggen.
Christchurch is de derde grootste stad van het land en met 350.000 inwoners de grootste stad van het Zuidereiland. Het ligt in de provincie Canterbury, aan de oostkust. Het is, zoals veel Nieuw-Zeelandse steden, fraai gelegen. Christchurch (ook vaak afgekort tot Chch )ligt aan zee, en ten zuiden van de stad liggen de hoge heuvels van de Port Hills. Achter deze heuvels ligt de natuurlijke haven van Chch: Lyttelton.
Ten zuiden van de stad ligt een uitgestrekt natuurgebied: het heuvelachtige Banks Peninsula. Daarover later meer.We gaan eerst even de stad wat nader bekijken:

Christchurch werd in 1850 gesticht door Engelse kolonisten in opdracht van de Church of England. De bedoeling was om een overzeese buitenpost van deze kerk te vestigen. Het komt door deze ontwikkeling dat Chch zo Engels aandoet. De gronden rondom de stad waren zeer vruchtbaar en voornamelijk door de hoge wolopbrengsten werden de inwoners welgesteld en de stad rijk. In een later stadium vestigden zich er mensen uit allerlei andere landen en vandaag de dag is Chch dan ook een smeltkroes van allerlei nationaliteiten. Je ziet op straat behalve Europese mensen en Maori ook veel Aziaten. Dit vertaalt zich ook in de vele restaurants en eettentjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te verkrijgen: Japans, Indiaas, Thais, Chinees, Turks, Grieks, Amerikaans, Mexicaans, Frans, Duits, Schots, Iers en we hebben zelfs een Nederlandse bakker gevonden. Kortom: voor elke smaak iets.
Het centrum van de stad is heel levendig. De winkels zijn vaak nog laat open en er zijn altijd mensen op straat. Je ziet veel straatartiesten. Heel beroemd is The Wizard, die bijna elke dag op Cathedral Square te vinden is en zijn publiek tracteert op grappige, maatschappij-kritische praatjes.

De Wizard op Cathredal Square:
Een bezoek waard zijn de Art Gallery en het Art Centre, waar je Nieuw-Zeelandse kunst en handwerk kunt aanschouwen en kopen. Ook leuk is het Canterbury Museum, waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis en het heden van Canterbury.
Vlak naast dit museum ligt iets wat niet Engelser kan: Het Christchurch Boy College ofwel Christ College. Dit is een oude, eerbiedwaardige jongenskostschool en het had zo model kunnen staan in een Harry Potter film.

Canterbury Museum:
Naast deze mooie school ligt de trots van de stad: Het enorm grote en prachtige Hagley Park. In dit park liggen de grote openbare sportvelden van de stad en de schitterend aangelegde botanische tuin. Hier kun je lekker rondwandelen, in de zon liggen, hardlopen, eendjes voeren of een boottochtje maken op de Avon River, het riviertje wat door de stad kronkelt. Verder kun je natuurlijk leuk winkelen in de stad, ergens op een terrasje gaan zitten voor een overheerlijke Moccachino (cappucino met chocola) of een toertje maken met de historische trammetjes.En als je genoeg hebt van de drukte, dan ga je de stad uit.

Palmbomen in Hagley Park:
Dan heb je keus genoeg. Chch heeft twee dierentuinen, kilometers strand, een schitterende Pier om lekker uit te waaien en een interessant Antartic Centre, van waaruit poolexpedities plaatsvinden, maar waar ook een bezoekerscentrum is . Erg leuk als je een keer aan levende lijve wilt ervaren hoe koud –30 graden nu echt is.
Maar het allermooiste is wel de natuur in de omgeving van de stad. Als je vanuit Chch in westelijke richting rijdt steek je eerst de relatief vlakke Canterbury Plains over, zeg maar de graanschuren en weilanden van Christchurch. Dan ineens sta je met je neus voor de Alpen, the Southern Alps. Op heldere dagen kun je ze vanuit de stad zien liggen.

Zicht op Mount Bradley op Banks Peninsula:
Dichterbij, in het zuiden liggen de Port Hills en daarachter Lyttelton Harbour. Dit is een erg fraai gebied, zeer geliefd bij de sportieve Christchurchers om te fietsen, hardlopen en te wandelen. Er liggen ook een paar spectaculaire weggetjes, zodat je hele fraaie autotochtjes kunt maken. Boven heb je een fantastisch uitzicht over de stad, de haven en het Banks Peninsula.

Uitzicht op de haven van Lyttelton:


Bewoner van Akaroa:
Het Banks Peninsula is een interessant gebied. Het is een groot schiereiland, net ten zuiden van de stad en het is van vulkanische oorsprong. De twee grote baaien in dit gebied, Akaroa en Lyttelton Harbour zijn eigenlijk ondergelopen kraters van uitgedoofde vulkanen en de omringende heuvels vormden heel lang geleden de kraterranden. Overbodig om te vertellen dat dit gebied zeer populair is bij toeristen, fietsers en wandelaars. De smalle, zeer bochtige en steile weggetjes (soms gravel) vereisen wel wat oplettendheid bij het rijden…

Nou, dit was het zo ongeveer wel. We hopen dat jullie nu begrijpen waarom we ons hier willen vestigen. Wacht, het belangrijkste was ik nog vergeten: Chch heeft ongeveer het droogste klimaat van Nieuw- Zeeland en veel zonuren! Veel meer dan jullie in Nederland. Alleen jammer dat het hier af en toe zo hard waait…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home